Josep Maria Balanyà & Marcel·lí Bayer, Home Concert el 28 de desembre de 2016

Doncs avui mateix que estic actualitzant el blog, plovent a bots i barrals, m'he perdut dos magnífics concerts molt diferents entre ells, l'un precisament a casa del Josep Maria Balanyà i l'altre al Jamboree. Avui a casa d'en Balanyà hauran gaudit de música lliurament improvisada com la que ara comentaré i al Jamboree ho hauran fet amb el magnífic Scott Hamilton & Toni Solà Quartet. En fi, què hi farem, no sempre es pot estar a tot arreu, i avui realment és un dia que no acompanya sortir de casa i així he aprofitat per anar actualitzant el blog, força endarrerit que el tinc.

Doncs aquest dia dels Innocents vam poder-nos trobar amb el Carlos Sampietro, Paola Pasquali i Sabina Wit a casa d'aquest pianista tant i tant sorprenent que te per bandera la més moderna de les concepcions musicals del moment, la que no te concepció, precisament. Un concert que segurament estareu escoltant i que de Jazz no en te res, com tampoc de Free, segons paraules d'ell mateix dites en una trobada a 23 Robadors amb el mateix Marcel·lí Bayer i Ivo Sans. Segons el meu parer, sí que hi havia el concepte Free en aquest concert a ca seva, car poques consignes s'havien donat els dos músics i per tant la música, els sons, s'anaven produint sense cap ordre aparent tot i haver algun determinat ordre en tot allò. 

El Josep Maria toca un piano de cua 3/4 que te a ca seva i el té "tunejat" amb determinats estris que fan que soni d'una altra manera. També el toca "normal" tot i que res de "normal" és la música, els sons obtinguts. Sovint s'esplaia fent crits segons els sons que venen del company, i si aquest està en una situació també de clímax sonor. La mestria d'aquest músic que viu a Bèlgica i viu d'això mateix, de fer aquesta mena de "perfomance" és evident i contrastada per l'èxit de les seves propostes. Veure'l per aquí en indrets com 23 Robadors, Jamboree i en els seus Concert-Home es tota una experiència on la llibertat arriba a les cotes més altes. 

La col·laboració amb el Marcel·lí Bayer, saxo soprano/clarinet baix ve de les sessions dels dijous a 23 Robadors, unes sessions de lliure improvisació dirigides pel Ramon Prats. Aquest gran músic, Bayer, net de músic d'igual nom que va encapçalar, amb molts altres, la música de la post guerra, és un músic que dia a dia va a més compartint projectes diversos d'estils i  de música com el Memoria Uno de l'Ivan González i la Vicens Martin Dream Big Band per citar-ne només dos. És un músic referent actualment i gran saxofonista alto també, tot i fer-nos gaudir d'allò més amb el soprano i clarinet baix.  

Mestria i compenetració entre ambdós músics van anar de la mà de la proposta obtinguda amb total llibertat. Ho estareu escoltant segurament i en gaudireu si teniu la llibertat d'entendre que hi ha més músiques a més a més del Jazz. 

Finalment, dir-vos que en els concerts de can Balanyà són gratuïts i són per amics convidats per ell mateix entre els quals ens hi comptem els qui hi vam anar. Que cadascú porta quelcom per compartir, de beures i/o menges i que després del concert fem un pica-pica en total fraternitat, tot i comentant les excel·lències de la música, els sons, escoltats. Realment és un luxe poder-hi anar i gaudir tant de l'esdeveniment musical com del tracte i conversa amb ments obertes, educades i intel·ligents, que gaudeixen de l'art més o menys com un, i també dels àpats i beures que cadascú ha portat.
Miquel Tuset i Mallol.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada