1.- Monograpgic Trio a 23 Robadors
Com sempre que puc no falto a la cita d'aquest trio de músics i els seus monographics dedicats als grans mestres i sovint a determinats discos. Un dimecres que hi havia futbol, com sempre passa durant la temporada i que ara no recordo ni en tinc ganes de qui jugava i el què. L'assumpte és que aquest va ser un dia on els Monographic Trio, Juan Pablo Balcázar, Gonzalo del Val i Toni Saigi van fer una mena de repàs dels temes que a finals de mes havien d'enregistrar a l'estudi Underpool.
Com és habitual, poca gent, tot i que poc a poc va anar venint el personal sense omplir però la petita sala. El trio d'amics ens va oferir tot un seguit de temes magnífics tot i repassant el que serà el seu primer disc, recull de tot un any de les diferents propostes que han fet cada mes a 23 Robadors.
El repertori d'aquesta nit va començar amb el "Clockwise" de Cedar Walton. Juan Pablo va presentar, com sempre, la formació i els ets i uts del projecte i així és que va comentar que de Herbie Nichols ells no en sabien gaire essent-ne doncs com una mena de descobriment i del qual aquesta nit en varen tocar dos temes. El primer, i segon de la nit va ser un magnífic "The Kick" i així és que aquí el teniu:
Després d'escoltar aquest magnífic tema del compositor de "Lady sings The Blues", van seguir amb un altre dels músics admirats per aquest trio, i que va ser el gran pianista i compositor Fred Hersch del qual van interpretar el seu tema "Tango". Després van tocar dos temes quasi enllaçats primer amb un tema de Duke Ellington, "Melancholica" i després amb el profund "Silence" de Charlie Haden. Després van tocar un tema de Lennie Tristano anomenat "Smoke Eyes". I ja per acabar van fer un parell de temes primer amb un de Fred Hersch anomenat "Aria" i van finalitzar amb el segon tema de Herbie Nicholls anomenat "It been happen". I sembla mentida que no vagi fer cap foto dels Monographic Trio, car sempre els hi dic que "Si no hi ha foto, no hi ha bolo"....devia marxar pitant.....
Després d'aquest magnífic concert vam anar al Jamboree a veure el que després vam poder dir que és un magnífic bateria holandès i la seva formació...
2.- Joost Patocka Trio al Jamboree
Jost Patocka, un bateria desconegut per a nosaltres vingut d'Holanda de la mà del Lluc Casares, intueixo. D'aquest país on en Lluc s'hi està, conjuntament amb d'altres joves i nostres músics, va venir el trio base amb el Giuseppe Romagnoli al contrabaix. El que també sabíem era que ens trobaríem al gran Raynald Colom formant part d'un quartet extraordinari.
Això mateix ens deia Pere Pons en la presentació d'aquest grup al web de Jamboree Concerts:
Holanda és un dels territoris europeus on el jazz disposa d’una escena de nivell superior i, entre els seus exponents, el baterista Joost Patocka n’és un dels més destacats. La connexió del saxofonista barceloní Lluc Casares amb aquesta escena, degut a la seva residència a Amsterdam, ens permet acollir al Jamboree per primera vegada l’excel·lència i el talent de Patocka en format quartet i amb el propi Casares com a integrant de la formació.
Així és que vam poder descobrir a aquest magnífic bateria i les seves composicions, car crec recordar que entre algun estàndard, la majoria de temes van ser de la seva autoria. Poques paraules puc dir-vos que no us pugueu imaginar del què va ser la parella Colom-Casares. Poques vegades crec havien compartit escenari, fora de les WTF al Jamboree que llavors sí, segurament s'hi van trobar força vegades. Una parella magnífica de músics no de la mateixa generació, ja ho sabeu, però amb l'esperit ben viu i modern que cadascun d'ells atresora. El contrabaixista italià, amic de Lluc i Patocka, ens va també enlluernar amb la seva tècnica i mestria, essent-ne tots tres una perfecta formació avesada a tocar junts i així doncs de compenetrada.
Un gran concert del qual guardo un molt bon record per com va anar tot plegat, per com va sorgir la música, per com les improvisacions dels dos magnífics vents, i evidentment també de la base rítmica de contrabaix i líder a la bateria.
3.- Jam Session 23 Robadors
Després del Jamboree vaig tornar a 23 Robadors per gaudir amb la magnífica Jam Session que cada dimecres obren Juan Pablo Balcázar, Miguel "Pintxo" Villar i Carlos Falanga. Sorpreses n'hi va haber i així és que s'hi van presentar els qui havíem vist una estona abans al Jamboree i molts més músics que hi van anar com en Fèlix Rossy, Nil Mujal, Hugo Astudillo, una cantant i una altra saxofonista alto, ambdues forànies i molt bones, la mateixa Ester Quevedo, piano etc, etc...una de les Jams més potents, ara també amb la dels dijous que es fa al Soda Acústic de Gràcia. En fi, que va ser un dimecres complet amb gaudi triplicat.
Miquel Tuset i Mallol.