29 FESTIVAL DE JAZZ DE TERRASSA

Després d’un any de celebració del 50 aniversari de la constitució del Club i a punt d’entrar a la trentena, el Festival Jazz Terrassa arriba un any més per presentar artistes nacionals i internacionals insígnia del gènere. La descoberta de nous valors i figures emergents és també constant d’un certamen que es caracteritza per mostrar la pluralitat jazzística existent i per apropar-la a un públic divers. Una aposta que no és pas nova, ans al contrari, aquest ha estat sempre el repte.

L’edició 2010 torna a ser marca de la casa: artistes de primer nivell mundial es donaran cita, en ocasions per presentar en exclusiva els seus darrers projectes i, en d’altres, per debutar a Catalunya. Aquest és el cas del pianista sud-africà Abdullah Ibrahim, qui s’estrena amb el projecte Eyaka: un ensemble d’alt voltatge on militen sis destacats solistes. El mític Quartet West enguany fa 23 anys que porten el llenguatge del bop als principals escenaris: Charlie Haden, Ernie Watts, Alan Broadbent i Rodney Green ho celebraran amb un concert que suposa el seu debut al Festival. La “tribu del jazz” capitanejada per Bobby Watson i amb un elenc de màsters com Curtis Lundy i Ray Mantilla -tres artistes que ens visiten per primera vegada-, Jack Walrath i Xavier Davis serà producció exclusiva al Teatre Principal de Sabadell, que es consolida com escenari del Festival. Els bluesmen Coco Montoya i Larry Garner també debuten, com ho fan les cantants i instrumentistes Dena DeRose i Sheila Cooper o el trompetista de Nova Orleans Wendell Brunious.

No ens hem oblidat però d’alguns artistes que ens han acompanyat en aquest camí. Vells amics del festival tornen amb idees renovades i ens fa especial il·lusió que ho facin. Un jazzman en majúscules mostrarà el seu art a piano solo. Hank Jones es presentà amb el seu trio, Johnny Griffin i Eddie Davis al Festival l’any 1983 i, fins la seva darrera visita l’any 2000 amb el projecte Be Bop Legends, el de Michigan ens ha acompanyat en sis ocasions sempre superbes. I els que retornen després de 23 anys d’absència són la banda Quest. Dave Liebman, Richie Beirach, Ron McClure i Billy Hart obriran aquest any el programa de concerts amb el seu jazz contemporani. El Jazzterrasman 2010 és per a Roy Hargrove, qui rebrà el guardó per la seva contribució al Jazz i vinculació amb la ciutat, coincidint amb seva setena visita. L’acte clausurarà el Festival i suposa la presentació a Terrassa del quintet del trompetista texà.

DeDiego Brothers, Raül Reverter Trop’s in Jazz, Lone Rhino Club, Ivó Oller Quintet, Filthy Habits Ensemble Plays Zappa, Coco Montoya, Five in Orbit i Giulia Valle presenten nou treball discogràfic i el Festival en serà testimoni. Com també en serà del potencial orquestral del jazz català. L’espai JazzJove Non Stop marca el pols del que es cou a les escoles i enguany es dedica a les big bands; La Locomotora Negra comparteix escenari amb Big Mama; la Big Band Jazz Terrassa dedica el seu concert a la música del compositor Ed Neumeister, alhora que obre un nou escenari pel Festival a Sant Feliu de Llobregat, i l’Original Jazz Orquestra del Taller de Músics visita Django Reinhardt, coincidint amb el centenari del seu naixement. Una onomàstica que també es viurà en el concert manouche que presenta a trio Biel Ballester amb el violinista Costel Nitescu, així com en el cicle de conferències “Jazzcent” al qual s’afegeix una altra figura del swing: Artie Shaw. Els 50 anys sense Billie Holliday els recordarem a l’exposició del Tha i celebrarem el 30 aniversari de La Vella Dixieland.
http://www.jazzterrassa.org/