Les activitats del cap de setmana....Concert-Jam i 12h 12causes.

Benvolgudes i benvolguts...aquest cap de setmana hem pogut gaudir de dues activitats relacionades pel denominador comú del Jazz....
El divendres vam fer el primer concert-jam del 2014 amb un quartet extraordinari. El líder de la formació ens va acompanyar el 10 de gener formant part del Víctor de Diego Trio; estem parlant del gran music i contrabaixista, Jordi Gaspar. Aquest ha muntat un quartet amb dues joves promeses que ja són realitat, el trompetista de 18 anys acabats de fer, Òscar Latorre i el Toni Saigi, pianista de 20 anys. L'altre gat vell va ser el Roberto Faenzi, bateria i company sentimental de la gran cantant Anna Luna. Una formació que ens va fer gaudir amb tot de temes estàndards tocats amb gran solvència i millor tècnica. Van tocar quasi una hora oferint-nos el millor d'ells mateixos amb grans interpretacions als solos i col·lectives. El públic que ens va acompanyar va gaudir d'allò més, i tot i que no va ser massa, gens, majoritari, ara per ara són els més assidus als concerts que fem a la Sala Xica; De músics tampoc en van venir gaires però ens ho vam passar força bé tocant fins ben bé la 1h30m de la matinada. Esperem que al proper concert-jam l'afluència de músics i públic augmenti i així aixoplugar als músics amb el nostre calor. 


El dissabte, tot just llevar-me vaig anar disparat de cap a Terrassa a la Nova Jazz Cava. Allà s'hi va fer una moguda anomenada 12hores, 12causes. Una colla de músics ho han tirat endavant i s'ha de dir que amb un total èxit de públic i músics, els quals van tocar totalment de franc. Amb els diners de les entrades (a 3€) els organitzadors van comprar instruments i els van rifar entre els assistents; també s'ha de dir que van sortir de la botiga del Josep Mª Farràs i que aquest va regalar-los una guitarra espanyola. Els agraciats van poder emportar-se a casa una trompeta, un cable professional de guitarra, un cajón, un teclat, etc...Els músics que han muntat aquesta història increïble de caràcter reivindicatiu van ser l'Oriol González, bateria; Albert Caire, piano; Jordi Rabascall, veu; Oriol Roca, contrabaix i Jon Robles, saxo tenor. 
Es tractava d'explicar a la gent tota una colla (12) de dificultats (causes) i conceptes que impedeixen als músics desenvolupar la seva professió. 

La Vicentina Reunion  by Carlos Enrique Álvarez
La Vicentina Reunion by Carlos Enrique Álvarez

Les expectatives es van veure totalment superades i la Nova Jazz Cava es va omplir i en determinats moments no s'hi cabia...com si d'una actuació de Festival de Jazz es tractés. La programació horària va estar molt ben muntada i la selecció de músics va fer que la cosa s'animés cada vegada més arribant a moments àlgids amb els combos del Conservatori de Terrassa, el moment del ball Lindy Hop amb els Terrassa Hoppers (ja amb 10 anys als peus) i la Gemma Abrié; un esclat amb el Lluís Coloma que ens va fer gaudir d'allò més amb el seu cert virtuosisme, etc....etc.. L'amic Albert Caire i la resta de companys que fins ara portaven les Jam Sessions (excepte el Geni Barry) van tocar en un dels passes i jo no hi vaig poder ser per motius diversos. La Vicentina Reunion va ser l'Albert Caire, Carles Pineda, Toni Pola, Jordi Pujol, Quico Mampel i Felipe Muñoz. 

Vegem un recull en vídeo que va filmar en Deme Gómez de La Ruta del Jazz..



............ by Beth Bardagí

A mi em va tocar fer un parlament (un dels 12) relacionat amb la tancada de locals, normatives diverses, etc....Ho vaig poder fer després que toqués el combo del Conservatori de Terrassa, amb 3 magnífiques veus, una de masculina i dues de femenines i ben acompanyats per la resta de companys. Vaig exposar diversos motius pels quals la situació és crítica gràcies a una informació que em va enviar la Glòria Cabrera de FECALON-CONCAT. També vaig informar de la manifestació que es va fer el passat dijous pel tancament del bar Big Bang del barri del Raval i en vaig llegir el seu manifest En fi, vaig estar una estona parlant, com és habitual en mi, però sembla que la informació que vaig donar va ser ben rebuda i valorada. Després, em vaig quedar gaudint fins que va ser l'hora de marxar.

Sembla que després encara va ser més impressionant gràcies a la participació de la WTF Reunion amb el Llibert Fortuny, Jose Alberto Medina, Rodrigo G. Pahlen, el Anónimo, Miki Santamaria, Jordi Matas, Sergio Cebrian, Marc Ayza, etc....llàstima de no poder-los veure i escoltar.

Llibert, Jose Alberto, Jordi, Miki, Rodrigo, Marc, Sergio...

En aquestes quatre ratlles se'm fa impossible posar la llista de tots els músics que hi van participar, o sigui que ja em perdonaran... 
S'ha de dir que tot i la gran quantitat de músics que hi van participar, tres dels organitzadors, piano, contrabaix i bateria, Albert Caire, Oriol Roca i Oriol González, van participar en moltes de les actuacions acompanyant a músics solistes i cantants com és el cas del Fredrik Calrquist, Gemma Abrié, Matthew Simon, etc....tota una proesa que mereix el nostre reconeixement.

Ja per acabar, alguns comentaris dels més implicats en la moguda penjats al Facebook...

Jordi Rabascall:
571 PERSONES, MÉS DE 85 MUSICS IMPLICATS, 12 MANIFESTOS DEFENSATS PER GRANS VEUS, MITJANS DE DIFUSIÓ IMPLICATS, UNA QUINZENA D'INSTRUMENTS MUSICALS SORTEJATS, COL·LABORADORS I SUPORTERS QUE ES VAN AFEGIR DURANT LA JORNADA... Tot això en 12hores 12causes màgiques! INCREÏBLE. 
Gràcies a tots per una jornada sense precendents!

Albert Caire:
Ahir va ser brutal... centenars i centenars de persones desfilant per la Jazz Cava de Terrassa, en aquesta jornada de reivindicació, al costat i recolzant als músics, fent costat a la música en viu. Ara ja sabem quina qualitat musical tenim en aquest País, i quin tipus de musics tenim tocant quasi a diari pels locals de música en viu de Catalunya. Ahir ho varem comprovar. La Música es vida, és sentiment, és emoció.... la música la fem entre tots, els de sobre l.escenari, i els de sobre l.escenari. Gracies a tots per fer.nos costat. 12hores 12causes.

Aquí teniu un enllaç on el Josep Tomàs hi ha penjat cinquanta mil fotos....


Miquel Tuset i Mallol.