Cròniques diverses del 13è Festival de Jam Sessions a Sant Vicenç dels Horts.

Benvolgudes. El dissabte 23 de juliol vàrem fer el darrer dia de Festival amb un combo de l'Escola Superior de Música Jam Session (La Universitat del Rock i músiques alternatives) i un combo de "joves PRO" anomenat per qui us parla per a la ocasió, The INT Friend's Quintet. Va ser al pati de Can Comamala i al bell mig  de la Festa Major d'Estiu. 

-------------------------------------------


I la vetllada va ser genial, primer amb el combo de l'Escola Jam Session, amb el sextet que podeu veure al programa de mà. Varen fer una sèrie de temes al voltant del Jazz i algun més "pop" amb "espurnes" de Jazz. El grup instrumental forma part de la Big Band de l'Escola i també la magnífica veu solista, la de la jova Elba Blanco, de 17 anyets. Per a mi va ser una sorpresa, car no l'havia escoltat mai. La seva veu plena, afinada, potent, em va agradar molt. La seva presència escénica, més encara, pel descaro, per la fermesa, per la seva empenta. Una jova veu que de ben segur tindrà un futur sòlid, car el seu present ja ho és. De la resta de companys i companya, destacar la feina del Fèlix al clarinet, ell que havia de venir amb el saxo. El Nil a la trompeta també va fer una bona tasca. A la secció rítmica vam comptar amb la solidesa del teclat de l'Anna, el baix del Gerard i la delicada bateria de la jova Laia.
Vam seguir amb el The INT Friend's Quintet liderat pel Luismi Segurado al teclat. Aquest va ser un quintet format per a la ocasió, car en Geni Barry (que és qui sempre clou el Festival amb els de l'Escola Jam Session) no va poder venir. Al pianista el van acompanyar el  trompetista holandès Ian Cleaver; Hector Floriá, saxo  tenor; Marc Cuevas, contrabaix i Karles Pérez, bateria, tot just acabat d'arribar del Festival JazzalDia, del País Basc. El Hard Bop va aparèixer per art d'encanteri. La seva mestria ens va enlluernar, el seu bon gust, el repertori, les seves improvisacions i la seva compenetració, car devien haver assajat no massa. Va ser tot un plaer escoltar-los interpretar els "estàndards" de Jazz que van tocar, i sobretot de la manera que ho van fer.


La Jam va començar amb el "Body and Soul" cantat per Elba i acompanyat pel Fèlix, ells dos de l'Escola Jam Session, i al seu costat alguns dels membres del quintet de "pros". Seguidament vaig voler tocar un tema de Jazz Clàssic que m'agrada molt, el "Confessin'", cosa que vaig fer amb el Luismi, l'Héctor, en Marc i el Ian (trompetista) a la bateria. Hi havia amics que varen portar l'instrument com és el cas del Pep Ramon que va portar la trompeta, i amb ell vam tocar el "Sonf for my father". També va venir el Jordi Grifol, saxo contralt, que també va tocar alguns temes. El "Cantaloupe" el vam voler fer amb la baterista Laia, de la Jam Session. Al final vam cloure el Festival amb un tema del quintet, ideal per acomiadar el Festival.I després vam poder sopar plegats, cosa que ens plau molt, el fet de poder compartir taula amb totes elles i ells. I ara ja vins la 14ena edició, que de ben segur serà també magnífica com ha estat aquesta 13ena. Gràcies Ajuntament, gràcies al públic assistent i per descomptat a tots els músics dels tres caps de setmana.

 


------------------------------------------
Dir-vos però que vam començar el 9 de juliol amb dos combos de Grau Superior de l'ESMUC i del ESEM Taller de Músics. El vam fer a la plaça de Joan Prats i Escala i els dos combos varen fer-ho la mar de bé. Primer va començar el combo del Taller on hi vam tenir de líder i baterista a Denis Suárez, el qual ens va presentar alguns temes del seu disc "El Libro Negro", (que ja va sonar al Jazz Club de Nit) amb músiques relacionadas amb textos de La Bíblia. Hi van col·laborar en Joel López, teclat; Álvaro Imperial, guitarra i Cala Quintero, baix elèctric. S'ha de dir que ens va sorprendre la feina al baix d'aquesta jove músic, la qual, es va "infiltrar" en una formació de GS de Can Fabra, quan ella viu la música del Raval. Álvaro Imperial ja és un vell conegut nostre, professor com també Denis dels Sèniors de Can Fabra, i ja d'una més llarga experiència. També va fer una bona tasca en Joel al teclat. 

El combo de l'ESMUC a trio, va estar format per Martí Cabarroques, saxo contralt; Vicente López, guitarra i David Gimeno, bateria. Un trio que presentà un projecte marcat per l'estil "fubnk" dels temes, amb el saxofonista passant el so per una pedalera que li afegí uns efectes molt interessants alhora que moderns. No sempre la utilitzà fent-nos gaudir amb el so "net" del seu instrument on es nota  més la tècnica del músic. Tots tres ens van agrada força, i cadascun d'ells va poder mostrar les seves habilitats solistes en les respectives improvisacions. Martí va convidar a Cala (la baixista del Taller) a tocar amb ells el seu darrer tema, un estàndard ben conegut. 


Tot i que la Jam (teòricament) ja havia començat, a partir de l'actuació del combo de l'ESMUC i convidada, sí que es va desenvolupar de manera real. Vaig cridar a més músics del Taller perquè toquessin amb els de l'ESMUC i jo mateix vaig poder tocar un parell de temes amb ells. Va ser una vetllada magnífica amb bona afluència de públic, el qual va anar "circulant" cap a casa seva a sopar o a la plaça de la Vila a veure Paula Domínguez. Dir-vos d'aquest concert que hi va haver una agressió física al nostre estimat amic i tècnic, en Quim Isern, al qual li va passar això mentre muntava el seu equip. Un acte deplorable i que jo mateix vaig denuncia i comentar al públic assistent al nostre acte. A ell el van agredir a mitja tarda, quan ho estava instal·lant tot. S'ha de dir que els companys de l'Ajuntament, Teo, Javi (de la brigada) ens van deixar unes quantes aigües fredes (i gel que li vaig afegir jo) la qual cosa ens va anar la mar de bé. També que, el darrer tema de la jam no el vaig poder escoltar, el que va tocar l'estimat Toni Pato, car havia anat a buscar el soparet a la Taska. Després vam estar sopant tots plegats, músics, Conxita, Joan i jo.

-------------------------------------------


I el segon dia de Festival el vam fer a la Plaça de la Vila Vella amb dos combos magnífics. El Musical de Bellaterra va venir amb tot un reguitzell de professors acompanyant a tres alumnes i el quartet del Conservatori del Liceu ens va sorprendre per la seva conjunció i bones maneres d'interpretar els estàndards. Ells i ella van començar, perquè ell va ser Sara Lilu, veu i ells, Alessander Peña, guitarra; Arnau Prats, contrabaix i Thimotheé Tobias, bateria.Primer va començar el combo del Liceu, i dir-vos que ens van agradar molt, i més, la veu i presència escénica de Sara Lilu. Una veu molt ben impostada, afinada, càlida a moments i més vital en d'altres, i sobretot amb una demostració en cada tema de com ha d'improvisar una cantant en "Scat". Ens va deixar bocabadats. Una professionalitat brutal, considerant que encara està fent el seu Grau Superior al Liceu. Alessander Peña a la guitarra va fer també una gran tasca com a discret acompanyant i més com a solista, on se li van poder escoltar uns solos preciosos. La feina de l'Arnau al contrabaix va estar marcada per la bona pulsió i swing i també en les seves improvisacions. Finalment, Thimotheé a la bateria va estar soberg, magnífic, precís i sempre amb un Swing brutal. Va tocar fluix, cosa que s'agraeix en un context com el que hi havia, on la veu en fou la protagonista principal, com sempre passa. Va fer però uns bons solos on va demostrar-nos les seves habilitats, que ja li coneixíem, car l'any anterior havia vingut formant part d'un combo de l'ESMUC. 


La participació del combo de "El Musical", va estar marcada per la presència a l'escenari dels professors de l'escola ja d'entrada. Eladio Reinón, saxo tenor; Albert Abad, saxo contralt; Jordi Martínez, teclat; Adrià Mateos, contrabaix i Isma Prados, bateria, van començar amb dos temes de Benny Golson, que es diu aviat, "Stablemates" i "Along Came Betty". Després varen seguir amb d'altres temes i col·laboracions dels alumnes entre els quals el jove flautista Albert Ramírez i l'Igansi Rius al teclat. l'Adrià va fer diferents tasques passant del contrabaix a la bateria, i a l'escenari es van anar alternant tots ells.Per començar la Jam vaig voler que toquessin alguns del combo de professors d'El Musical, l'Eladio, en Jordi i l'Adrià, amb la Sara, l'Alessander i en Thimotheé. El resultat va ser espectacular. I així va seguir la Jam, i jo cridant a d'altres músics podent tocar jo mateix també algun tema. Hi va haver més col·laboracions vocals, les de Isabel (acompanyada de l'Enrique Heredia a la bateria) i la de Maria Teresa Portis, la qual ja m'havia demanat que l'acompanyés en el seu tema, "I'm Beginning to see the Light". Toni Pato ens va acompanyar també tocant el "Tenor Madness" havent-hi a l'escenari els tres saxos, el d'ell, el de l'Eladio i el meu. Tot un luxe per a mi poder tocar amb aquests mestres. Tony al teclat, també va participar en el tema cantat per Isabel i encara va fer el darrer amb el jove flautista Albert, i tot això passà mentre la Montse Roig i jo anàvem a buscar el sopar a La Taska. En arribar, vam plantar les taules una al costat de l'altra i vam sopar plegats, com sempre fem.