Víctor de Diego Organ Trio al JCLV, el 21 de gener de 2017

Doncs per la Festa Major d'Hivern a Sant Vicenç dels Horts, vam poder gaudir amb un magnífic concert-jam, el primer del 2017 amb Víctor de Diego Organ Trio

Un projecte, el de l'organ trio, que sembla torna a ressorgir, car és una de les propostes musicals amb l'empenta rítmica suficient per agradar a bona part de la població aficionada. Un concepte aparegut allà pels anys 50s 60s del segle passat amb gent com Jimmy Smith per només parlar-ne d'un. 

Víctor de Diego, saxo tenor; Abel Boquera, orgue i Carlos Falanga, bateria van ser els nostres herois per aquest concert. El líder i saxofonista basc és un home amb les idees molt clares en molts aspectes, m'imagino que en tots, i per això, el concepte de Concert-Jam li va costar d'entrar, de fet no li va entrar tot i després participar a la Jam. Els seus comentaris en contra m'han servit per finalment deixar-ho córrer, vist l'èxit en aquesta i en la que vam fer amb el Voro García. Bé, però ara centrem-nos en el concert.

Un dissabte de Festa Major a les 19h era una bona proposta i així és que va tenir bona acollida entre la població i per descomptat pels amics i amigues que van venir. Una Sala Xica amb molt bon aspecte va acaronar els músics i les seves músiques. Gent que no havíem vist mai, i que potser mai més veurem, va venir conjuntament amb molts dels aficionats habituals als concerts que fem. Crec sincerament que van gaudir d'allò més amb les intervencions de tots tres músics, cosa evident, però també amb les músiques, i això ja no ho és tant. Amb això vull dir que quan "un" veu i escolta un músic i s'adona de lo mestre que és, d'entrada "flipes" i per tant no pots negar l'evidència; que estàs davant d'un tio que en sap molt. L'altra cosa és la música, el Jazz, les improvisacions i demés que per a segons qui li poden resultar massa feixugues i complicades d'entendre. Pel que sigui, podem afirmar que amb l'organ trio, tothom s'ho va passar força bé.

La tècnica d'aquest amic saxofonista és exquisida i el seu gust interpretatiu excels. Aquest és un músic de llarga trajectòria, molt llarga, el lidera el seu Víctor de Diego Quartet i colidera amb el seu germà Juan els De Diego Brothers. Ambdues formacions han passat també pel JCLV alhora que el Víctor de Diego Trio amb Jordi Gaspar i Gonzalo del Val. Aquest músic atresora l'experiència d'haver compartit escenari amb el desaparegut Phil Woods i fer un solo a dos en una actuació de la Barcelona Jazz Orquestra de la qual també en forma part.

Els temes que van tocar en aquest concert van ser:

1.- Unity, tema de Wayne Shorter
2.- Weaver of Dreams, de Victor Young
3.- El domador de bestias del mateix de Diego
4.- If you could see me now de Tadd Dameron
5.- Con alma de Dizzy Gillespie
6.- Isotope de Joe Henderson
7.- Bluesgalú de Víctor de Diego

Uns magnífics temes i millor interpretats per tots tres. Considereu que el concepte organ trio implica que l'orgue fa melodia/acords i baix per tant és com si fossin quatre instruments, la qual cosa fa enriquir molt el projecte. El so hammond del teclat Nord que va portar l'Abel és quasi una imitació perfecte del real Hammond tot i que evidentment no se'l pot comparar del tot amb aquest. Tot i això, és un so agradable el de l'orgue i que implica ja una mena de ritme que sembla que dugui incorporat. Carlos Falanga a la bateria va estar genial i delicat com sempre ell és. El seu swing és impressionant i és un dels acompanyants de luxe que tothom voldria tenir en el projecte. Ens va enlluernar també amb els seus solos, o sigui que, què més podríem dir d'aquest magnífic bateria que no sapigueu. Ah sí, que és un dels encarregats de portar la Jam Session que fan a 23 Robadors cada dimecres conjuntament amb Juan Pablo Balcázar i Miguel "Pinxo" Villar.

Per iniciar la Jam vam convidar al jove crac Víctor Mirallas, saxo tenor. Aquest és un músic jove però ja amb una bona trajectòria, becat al Berklee College of Music de Boston va ser allà on el director musical de l'Alejandro Sanz va anar a buscar a un saxofonista que també sabés cantar, i el nostre heroi no només te aquestes dues facetes sinó que també en té algunes més com les de tocar el clarinet, piano, teclats, guitarra, composar, i potser alguna més. La gira Sirope amb l'Alejandro Sanz li ha servit per donar-se a conèixer per mig món, car on ha anat tot han estat elogis. Víctor va tocar un parell de temes, el primer "Along Came Betty" magnífic i després un altre acompanyant a un rapsoda amic que va improvisar uns textos tot i acompanyat pel trio i el nostre jove saxofonista.

Després d'ell, vaig sortir jo a tocar un tema, el "Just Friends" amb el trio i després l'amic Juan Carlos "Speedy" que també va tocar un tema de Sonny Rollins el "St Thomas". Ja havíem acabat quan jo mateix vaig acompanyar a l'amic rapdosa en una de les seves improvisacions recitades arrodonint així el fi de festa del Concert de Festa Major.
Miquel Tuset i Mallol.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada