Segona Marató Underpool a la Sala Nunart, el 14 de maig de 2017


Doncs el diumenge 14 de maig vam poder assistir a la Segona Marató Underpool a la mateixa Sala Nunart que van fer la primera, l'any passat. Tots sabem l'esforç que representa fer una marató del que sigui i més encara si es tracta de fer-ho amb una música força allunyada de propostes fàcils i populars. Fer-la amb una bona colla de músics encara és força més complex i així és el Sergi Felipe i Pep Mula van aconseguir fer-ho amb alguns dels "seus" músics i projectes tots relacionats evidentment amb el segell Underpool.

Amb el rètol de l'esdeveniment ja podeu veure la quantitat de músics amb els quals vam poder gaudir. 

Crec recordar que la primera formació que vam poder veure i escoltar, i parlo de Juana Muñoz i jo, va ser el projecte liderat per la magnífica Natsuko Sugao, amb Jordi Santanach, Enric Peinado, Iván González, Marc Cuevas i Josema Martín. Un projecte que havíem gaudit a la Sala Xica en la seva primera proposta musical. Enguany Natsuko presentava noves idees totes elles relacionades sempre amb les seves arrels i encabides en les harmonies i formes improvisades del Jazz. Una formació d'amics i grans músics amb complicitat total en els projectes de la líder i gran trompetista Natsuko Sugao. La guitarra etèria de l'Enric va omplir l'espai de sons estratosfèrics alhora que Juanma a la bateria l'omplia de ritmes diversos. Una formació consolidada i on la creativitat no sembla tenir aturador; quina sort. 

Aquesta era la informació parlant de l'esdeveniment:

El segell Underpool organitza la segona Marató Underpool, un concert on és podran escoltar alguns del projectes més interessants del jazz de casa nostra. Durant la marató, que repetirà ubicació a la Sala Nunart Guinardó tindrem l’oportunitat d’escoltar algunes de les propostes musicals més interessants del moment com la presentació del disc Underpool 5, cinquena entrega de la série numerada del segell que ha comptat amb la complicitat de GorKa Benítez, Roger Mas, Martín Leiton i Ramon Prats. També podrem escoltar la música del sextet de la trompetista japonesa Natsuko Sugao, el concert solo del saxofonista Marcel·li Bayer, el projecte Silver Geishas cooliderat per Mas-González-Villar-Cuevas- Falanga i el nou quartet de Fernando Brox. Tot plegat 5 hores de concert que són un resum de la música que és cuina a la nostra ciutat. 

Doncs nosaltres no hi vam estar tantes hores però deu ni do. Carlos Sampietro també hi va ser, com no podia ser de cap més manera, gaudint com nosaltres, escoltant i filmant algun vídeo que després vaig penjar al Facebook. Algun l'he tret posteriorment per indicació amable del líder o participant del projecte. 

Després del projecte Natsuko vam tenir la sort de veure en total solitari al Marcel·lí Bayer envoltat de clarinets, fins i tot el més baix de tots ells, un tros d'instrument força complicat de manipular. Ell però, és un mestre en això de dominar tots els vents i així ens ho ha mostrat en els seus darrers projectes, un d'ells enregistrat en una ermita i del qual li vaig posar alguns temes en un anterior programa de ràdio. Mestre ell de les canyes, i dels sons més diversos, actiu important en les Free Sessions de 23 Robadors, ens va oferir ell sol davant del perill tot el reguitzell de melodies ben allunyades de camins fàcils i trillats. 




Després d'ell vam poder veure l'anomenat Underpool 5 amb músics de la talla de Gorka Benítez, Roger Mas, Martín Léiton i Ramon Prats, amb temes, ja ho sabem, de cadascun d'ells, car aquesta és la podríem dir "condició". Una formació de quatre masters els quals ens van fer gaudir d'allò més tots els més de 60 minuts que van estar tocant presentant el seu projecte. Després d'ells,  el darrer projecte que vam poder escoltar va ser el del flautista malagueny Fernando Brox. Aquest jove músic, s'ha consolidat amb només un any d'estar-se per aquí, com un dels músics i exponents de l'escena musical de casa nostra. I és que a banda de ser un magnífic "xaval" és un tros de músic. Així és que "un" ja només necessita tenir sort en els projectes propis i en els dels companys per poder-los desenvolupar en els escenaris. Podríem dir que al Fernando l'hem vist a diversos indrets mostrant el seu saber a la flauta, una flauta que vaig poder escoltar per primera vegada encabida en el projecte UNO de l'amic Ernesto Aurignac del qual ben aviat tindrem el DOS. Doncs això, que el projecte de Fernando a quartet amb gent com Toni Saigi, Pau Sala i Andreu Pitarch va brillar per drets propis. I d'aquest quartet, aquí en teniu un petit retall..


Després d'ells encara havia de seguir la música però nosaltres vam haver de marxar de cap al Maresme. Gràcies Sergi Felipe i Pep Mula per una tarda tan completa.
Miquel Tuset i Mallol.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada