Ramon Prats Quartet (23 Robadors) Jordi Bonell (Jam Cafè Liceu), Carola Ortiz presenta "Sirin" (Jamboree) 16 de febrer de 2017

Doncs aquest va ser un dia "al complet" amb tres dos concerts i una jam. El dijous és un dia que sol ser complicat si és que un vol anar a veure-ho tot el que estigui al seu abast. És clar que si està a l'abast ja no serà complicat però deu ni do.

1.- Ramon Prats Quartet a 23 Robadors
Aquesta va ser la primera visita que havia de fer. De fet volia veure el projecte del guitarrista que el dia després vindria al JCLV acompanyant a Voro García. així és que vaig voler-lo tornar a escoltar des de la primera línia i el 23 Robadors és ideal per fer-ho. En aquesta sala, el format de les agrupacions és bàsicament acústic, tot i haver-hi aquest dia dues guitarres i baix elèctric. Tot i l'electrificació de les guitarres el so obtingut (amb els petits amplificadors utilitzats) no va ser gens excessiu. 

El quartet estava format per Jordi Matas, guitarra; Alfred Artigas, guitarra; Pedro Campos, baix elèctric i Ramon Prats, bateria. Semblava que hi havia de ser també el Jaume Llombart però es va posar malalt. Un altre que hi havia de ser no hi va ser per no poder-se dividir en dos, car a la mateixa hora, a les 20h i a les 22h, havia d'ésser al Jamboree acompanyant a Carola Ortiz. El projecte que ens va presentar aquest quartet va ser força delicat a moments i sempre amb un magnífic Groove gràcies a les composicions i a la secció rítmica de bateria i baix, Ramon i Pedro els quals van fer anar la màquina rítmica de manera adequada. Les composicions eren una seqüència de notes soltes, llargues, seguint unes melodies gens trillades i més aviat en l'entorn de la música contemporània. El baterista segui a la "seva bola" sense oblidar la dels altres. Amb això vull dir que el tempo d'aquest podia doblar el dels guitarristes o potser quadruplicar. Temes delicats amb sons estratosfèrics de les guitarres s'alternaren amb d'altres més sofisticats amb alteracions rítmiques diverses. El domini tècnic de tots quatre, i de manera particular dels dos guitarristes és de sobres conegut per tothom, car ells dos estan implicats en moltes i diverses mogudes, algunes d'elles en l'entorn Underpool i amb Seward, Jordi Matas. El jove Campos ens va mostrar el perquè és un dels baixistes, elèctric  i amb contrabaix dels més sol·licitats entre els joves músics, car em sembla que encara està estudiant Grau Superior al Conservatori del Liceu, si no vaig errat. Poc podem dir del Ramon que no sapigueu. 23 Robadors és una segona casa per a ell de la mateixa manera que també ho és per Juan Pablo Balcázar. Prats coordina la Sessió de Lliure Improvisació els dijous alhora que formar part de diversos projectes emergents com és el  cas d'aquest.

2.- Jordi Bonell al Cafè del Conservatori del Liceu
Una vegada acabat el projecte anterior vam anar al Café del Conservatori del Liceu per veure i gaudir amb la Jam coordinada per l'amic i gran guitarrista Jordi Bonell. Només per veure'l a ell ja n'hi havia prou però sempre tenim sorpreses i aquesta va ser en la persona dels joves estudiants que el van acompanyar. Un trio de piano, contrabaix i bateria de joves estudiants van ser el combo inicial, i s'ha de dir que el nivell mostrat pels nois va ser extraordinari. El pianista, jove canari que sempre podies veure a la Sala Fènix em sembla que de nom Alfonso? es va mostrar molt segur i va executar uns bons solos. En preguntar-li el perquè de la seva millora, em va contestar que s'havia passat un temps a Nova York aprenent i tocant molt en alguns dels clubs on s'hi fan Jam Sessions. Una vegada començada la Jam Session, vam poder gaudir amb  el Marino al saxo soprano i Fortuny amb la guitarra del mestre. Moment en què havíem de marxar de cap al Jamboree.

3.- Carola Ortíz presentant "Sirin" al Jamboree
Carola  Ortíz presentava el seu disc "Sirin" al Jamboree i hi havíem d'anar per molts motius, el primer pel fet d'haver-li posat el disc al Programa de ràdio Jazz Club de Nit i també per veure el directe, sempre impressionant. Els acompanyants eren de luxe i així és que teniem a la seva amiga Sandrine Robilliard, cello; Martín Léiton, contrabaix; Guillermo Rizzotto, guitarres i Aleix Tobies, bateria i percussions. Una magnífica formació entre la qual hi havia una substitució obligada i així és que Léiton era la primera vegada que tocava amb ells aquestes músiques i sembla ser que va poder assajar una estona abans del concert; vaja quin tros de mestre. 

El disc, com he dit abans va sonar en un anterior programa de Jazz Club de Nit i és per això que jo ja anava ben preparat, saberut, i no m'esperava doncs cap o poques sorpreses. La música la reconeixia però el que sempre és força reconstituent és veure l'actuació en directe d'una cantant, i més encara d'una artista com és Carola. Vaig poder-la enregistrar en algun vídeo i així doncs us els posaré per a millor comprensió i gaudi de com va anar pel Jamboree. Una cava plena en el primer passe, sembla ser, i quasi, quasi en el segon d'aficionats, amics i familia de la cantant que no es van voler perdre la presentació del seu projecte. Aquí teniu l'enllaç a l'àudio del Programa 255, el primer de la 8ena temporada on podreu escoltar el projecte de Carola i també el de Paula Grande, Maria Betriu i Luna Cohen en un programa que vaig dedicar a les nostres cantants.


Aquí teniu un enllaç a un dels vídeos que vaig enregistrar:


Miquel Tuset i Mallol

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada