Txell Sust & August Tharrats Trio al 26è Festival de Jazz d'Arenys, l'11 d'agost de 2017

Doncs per poc que no veiem cap concert d'aquest magnífic  26è Festival de Jazz d'Arenys i per això vam aprofitar l'avinentesa per anar-hi amb l'excusa de saludar als nostres amics d'aquesta formació. Txell Sust & August Tharrats Trio amb Nono Fernández i Xavi Hinojosa. Haig de dir que dels quatre que hi vam anar, Juana Muñoz, David Carreras, Joan Recolons i jo  mateix, només el Joan era qui els coneixia tots quatre. En el meu cas vaig poder saludar al Nono i al Xavi en acabades les músiques de Jazz i Blues. Aquest és un Festival encabit en cinc caps de setmana, cinc divendres des del 21 de juliol fins el 18 d'agost, amb propostes diverses com varen ser: Big Band Arenys + Hat Hausen Elastic Band, Leonn & Special Edition, La Locomotora Negra, Txell Sust & August Tharrats Trio i The Jazzcare Allstars

Nosaltres vam arribar d'hora i amb temps de fer uns entrepans boníssims a un dels bars de la Rambla, riera principal, pel fet de no saber-ne el nom. Un divendres que havia plogut i semblava que en tenia més ganes, fins i tot va ploure moments abans de començar tot i que varen ser quatre gotes. El piano, de Pianos Catalunya de la família Sinyol de Sant Vicenç dels Horts, estava allà sobre l'escenari mullant-se una mica i els Sinyol patint de valent allà al costat de la taula de mescles. Al final van començar a tocar amb quatre gotes que es varen anar assecant, tot i que al final va voler-s'hi posar de nou.

La informació del projecte, extreta de la web del Festival ens ho venia així:

Aquesta formació es va formar el 1993. Al llarg dels anys el seu característic estil Blues-Swing ha estat un referent de l’escena del jazz a casa nostra. Han enregistrat 3 Cd’s: Blue Time, Gran Hotel Havana i Non Stop i ara, després de 14 anys de no gravar, s’hi han tornat a posar, juntament amb Nono Fernández al contrabaix i Xavi Hinojosa a la bateria, amb un repertori de temes propis per crear el nou disc Jazz Nature. Aquest nou treball es va presentar el dia 2 d’abril al Festival de Jazz de Terrassa.

Doncs ves per on que aquest disc editat per Temps Record i enviat a casa per la Núria, serà un dels protagonistes dels primers programes de la 9ena temporada a Jazz Club de Nit. Amb això vull dir que ja coneixia les músiques que escoltaríem, car el "Jazz Nature" me l'he escoltat algunes vegades per decidir els temes que posaré en el programa. Tot i això vaig voler participar de la festa anant a Arenys a gaudir d'una bona nit de músics i amb la millor companyia. De passada vaig poder saludar a un dels responsables de tot plegat, no sé amb quin nivell de responsabilitat, en Joan Carles Reigosa, ell també company de les ones i amb un programa de ràdio de Jazz a Ràdio Arenys que no sé si seguirà la propera temporada. 

Doncs ens va agradar veure com Txell Sust es movia dalt l'escenari, amb gràcia i simpatia alhora que cantant la mar de bé, amb una veu que s'ha anat fent més de dona passats els anys des que va començar que ja van cap a 25, o potser més, si considerem les etapes de formació. No oblidem que aquesta magnífica veu i presència va estar cridada per l'Alejandro Sanz per fer-li veus, cors en els seus magnífics espectacles, sí, aquests que recorren el món occidental durant un any, amb aturades concretes, fent la feina en 9 dels 12 mesos. Així és com ho ha fet en el darrer Sirope i així ho devia fer en els altres projectes i periples. 

Les músiques de Blues amb arranjaments dels dos músics de jazz, el Nono i Xavi, tenen el que s'ha de tenir de qualitat alhora que el plus de la veu de la cantant i les composicions pròpies li donen un valor afegit que les improvisacions de Tharrats més en clau de Blues, amb el necessari Swing, i les més jazzístiques de Nono, acaben d'arrodonir. El projecte Jazz Nature de 10 composicions pròpies, totes cantades excepte una d'instrumental anomenada "Thrio", varen anar brollant des de l'escenari. Temes com "Better with you", Dear Future Husband", "Inhale Exhale", van omplir de bones maneres i música agradable el magnífic pati, ple de gom a gom d'aficionats al Jazz més amable i el Blues més swingat. Un èxit de convocatòria que la regidora de Cultura d'Arenys es va encarregar de comentar tot just abans de començar a escoltar les primeres notes i que tots plegats ens vam encarregar de corroborar amb els nostres aplaudiments. Èxit total. Felicitats gent d'Arenys.
Miquel Tuset i Mallol.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada