Elisabet Raspall Quintet al Jamboree i Rai Castells Quintet a la Nova Jazz Cava, 2 de desembre de 2016

I això és el que vaig escriure al Blog dels Caretos....

"Avui hem fet allò que feia dies que no fèiem, anar d'un concert a un altre. I així és que hem pogut veure i escoltar primer el projecte "Vital" de l'Elisabet Raspall en formació de quintet i després, a la Nova Jazz Cava, el quintet i nou projecte liderat per Rai Castells.

Un disc, el de la pianista vilanovina que ja ha vist la llum i que aviat sonarà a Jazz Club de Nit i del qual n'havíem escoltat una primícia al "Cornellà Jazz & Beer" d'enguany. Si allà ens va entusiasmar, avui ho han brodat a la distància curta. L'Elisabet estava radiant, contenta de veure un Jamboree ple d'amics, entre els quals força músics, i també de com ha anat el concert. 

Els temes han anat omplint les parets de la nostra cova-cava de la seva música i els sons ens han anat portant cap a una calma interior de la qual hem sortit un parell o tres de vegades; la primera amb el "Blues del Gamarús", la segona amb el tema final i alguna vegada més. Entremig, cadències i delicades melodies alhora que magnífiques improvisacions dels dos vents, Benet i Chris; el baixista Pep Perez Cucurella i la pianista, líder del projecte i compositora, Elisabet Raspall. Recordo el solo magnífic del Benet en el tema "Epíleg" i no recordo el títol del tema on el Chris ha fet un preciós solo amb el soprano. Coses del directe. 

Fins i tot el Marc Miralta ens ha pogut mostrar la seva contundència i precisió en els seus dos solos i el control que ha mantingut durant tot el concert a fi i efecte d'acompanyar la música, ella que sempre ha de ser la primera. La líder s'ha mostrat segura i feliç, presentant els temes i músics, i agraint al públic la seva assistència i devoció vers la seva música. Les seves interpretacions solistes han brillat clarament, i la concentració dirigint els companys amb discretes senyals de..."ara entres tu..." no li ha impedit gaudir d'allò més, somriure i ser feliç. El projecte de l'Elisabet transita amb gràcia entre el món clàssic i el jazz. Les melodies, tot i que no totes, ens situen en un càlid romanticisme i fins i tot algunes de les improvisacions, mentre que els ritmes més vius d'alguns temes alhora que les interpretacions dels músics ens omplen de Jazz. En definitiva, un magnífic projecte, càlid que a la vegada "fa trempar"' si se'm permet . Finalment, m'omple de joia el fet de veure en Benet Palet de nou fotent-li dalt d'un escenari. Obra i gràcia de la seva estimada amiga?Pere Pons ha fet la presentació de gala i el so ha estat perfecte de la mà de l'Alex Alex  Monsoliu.

Amb el Joan Recolons ens n'hem anat a la Nova Jazz Cava a veure i escoltar el segon projecte, el del guitarrista i molt bon compositor Rai Castells. L'espai era ampli i hi faltava gent. La música ha començat a sonar i tot i no semblar que passés res, hi havia un "groove" persistent que el podies sentir i notar però també veure tot i veient com en Jordi Gardeñas feia anar la màquina rítmica. Si els dos primers temes tenien un tempo contingut, però tempo, la resta han estat un pèl més vius encabint-hi fins i tot una magnífica balada on el mag Miguel "Pintxo" Villar ha brillat en el seu solo al tenor, ai, ai, en el segon set, on la mestria de Max s'ha enlairat molt amunt.

El líder ha presentat un projecte farcit de canvis rítmics amb línies melòdiques ràpides, ell amb el seu punteig, i seguit pel saxo tenor. Uns canvis suportats per la resta de companys entre els quals en Jordi Gaspar al contrabaix, impressionant, i en Max Villavecchia al piano, sobri i delicat. Max, ha sapigut interpretar també la idiosincràsia del projecte en les seves intervencions solistes la qual cosa feia assentir amb el cap al líder. Després d'un petit descans s'hi han tornat a posar i vet aquí que els ritmes i tempo han crescut poden gaudir encara més amb melodies càlides però vives, i ritmes diversos també canviants. Del Groove hem passat al Swing. Gaspar ha iniciat un tema impressionant a contrabaix solo per després afegir-s'hi la resta de companys i en Jordi ha desenvolupat tota la seva mestria "única" a la bateria a la vegada que el líder amb la guitarra ha mostrat tot el seu saber que és molt. I com ha sonat tot plegat a la Nova Jazz Cava, i aquí també amb el bon fer del Xavi a la barra.

Resulta que en Rai Castells és un músic complet, compositor i guitarrista igualment que l'Elisabet Raspall com a compositora i pianista. Es pot demanar més? Doncs si..hi havia tres mosses a la Nova Jazz Cava que no han parat de xerrar..Collons!
Per cert, gràcies pel disc Elisabet."
Miquel Tuset i Mallol

0 comentaris:

Publica un comentari