Albert Vila Quartet presentant "The Unquiet sky" al JCLV el 21 d'octubre de 2016

assajant
Doncs aquest va ser el concert de Jazz del mes d'octubre a la Sala Xica de La Vicentina. El vam fer amb un dels quartets més potents liderats pel guitarrista Albert Vila, ell resident als Països Baixos. Un quartet amb Albert Vila, guitarra; Xavi Torres, piano; Rai Ferrer, contrabaix i David Xirgu, bateria. Quatre màsters, tres d'ells ja amb llarga carrera, i un que l'està construint dia a dia, en Torres, aquest també amb residència habitual a Àmsterdam.
l'Albert Vila ens va presentar el seu darrer projecte anomenat The Unquiet Sky, un disc que vaig posar la mateixa setmana del concert, amb el benentès que això faria bellugar la gent de casa seva.

assajant
Un magnífic disc amb quasi una quinzena de temes propis, magnífics tots, i que el líder i trio acompanyant van interpretar de manera magistral. L'Albert, per qui no el conegui, és un dels millors guitarristes de l'escena europea. Allà viu i desenvolupa la seva activitat musical fent concerts i segurament impartint classes a escoles. Ja fa temps que em va dir que se n'aniria allà per l'escàs ressò que te el jazz a casa nostra. Més enllà dels Pirineus, o més enllà de fins i tot França, el jazz es viu amb una intensitat de la qual no en tenim aquí ni idea. El Jazz es considera cultura per les institucions i és així que la majoria de concerts tenen algun tipus d'ajuda institucional. El públic també sembla més ampli i preparat per anar a concerts i gaudeix amb total silenci escoltant les interpretacions dels músics, etc, etc..El cas és que allà hi viu i treballa, i aquí ens ho va venir a presentar. Va fer tres concerts a Catalunya l'un dels quals al JCLV, l'altre al Jazz Club Vilafranca (Vilafranca del Penedès) i el darrer, el diumenge al Cafè de l'Auditori (Sant Cugat). Dues poblacions de l'àrea metropolitana i l'altre del Penedès vam acollir-lo a ell, al seu projecte i als tres cracs que el van acompanyar, i així doncs que molta gent els vam poder escoltar.  Dos passes on vam poder gaudir d'allò més amb la seva música, una música que vaig enregistrar i que segurament ara mateix potser esteu escoltant. 

assajant
L'Albert te un so càlid i fraseig fluid i lleuger gràcies a la seva mestria i tècnica. Alumne primer del Taller de Músics on ver pes on, havia tingut a Rai Ferrer i David Xirgu en algun tribunal tot i examinant-lo o jutjant-lo...he...he. Ja l'havíem tingut al JCLV en la presentació del seu primer disc anomenat GymJam. Aquesta composició pròpia va ser galardonada el 2004 amb el primer premi del Dutch Jazz Competition com a millor composició. Així és que ja sabíem que gaudiríem amb aquest gran músic, per la seva música, per les seves interpretacions i també per com gaudiríem amb els acompanyants de luxe que el van acompanyar en aquest darrer concert. 

Xavi Torres, pianista ja amb un disc sota el braç, l'Skyline, ha vingut en d'altres ocasions a Sant Vicenç, la primera de les quals formant part del Combo de l'Esmuc en un dels Festivals de Jam Sessions que organitzem des d'aquí. Aquest és un pianista que també desenvolupa el seu potencial a Àmsterdam on ha guanyat premis amb el trio d'amics amb en Joan Terol a la bateria. També va fer un concert a piano solo al Festival de Jazz de Girona, essent el primer pianista en fer-ho en aquest prestigiós Festival. Xavi es va mostrar segur acompanyant el projecte de l'Albert, amb qui ja havia col·laborat. Els seus solos van ser brillants i creatius amb un llenguatge jazzistic de primera fila. 

La base rítmica de contrabaix i bateria amb en Rai Ferrer i David Xirgu van estar impressionants, mantenint una pulsió perfecte i aconseguint tirar del "burro", fent d'aquesta una màquina rítmica perfecte. Rai al contrabaix va estar precís i David ens va meravellar per la seva constant creació tot i acompanyant als companys. Ell ja ho diu, "no m'agraden els solos, tot i que els faig i m'ho passo bé, però m'agrada més fer-los quan no toca, és a dir, quan acompanyo. És llavors quan introdueixo les variacions i no només acompanyo". Bé, aquestes no són les seves paraules, són les meves, però sí és el que ell ens ha comentat més o menys algunes vegades. 
En definitiva un magnífic concert de presentació del seu "The Unquiet Sky" que vam gaudir una bona colla d'aficionats.
Miquel Tuset i Mallol.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada