Sergi Sirvent Trio al Jamboree, el 12 d'abril de 2017

Doncs el dimecres 12 d'abril vam anar al Jamboree per veure el Sergi Sirvent Trio amb la versió més potent dels seus diversos projectes a trio. S'ha de dir que també és on el vessant d'homenatge als estàndards de Jazz està més implementada, car en els altres projectes a trio, les músiques són més personals amb composicions del pianista i prolífic compositor. 

La proposta no podia ser millor en format totalment acústic de piano, contrabaix i bateria, i així és que els estàndards que van sonar ho van evidenciar. Un trio d'asos com vaig deixar dit en el seu moment al Facebook, amb Sergi Sirvent, piano; Horacio Fumero, contrabaix i David Xirgu, bateria. Dos "pesos pesants" van acompanyar al líder i creatiu pianista i excels compositor Sirvent en la "seu del Jazz" de la ciutat comtal, a la nostra Cova-Cava, Jamboree.

Una cava amb un magnífic aspecte plena d'atents i silenciosos aficionats, els quals vam estar embadalits escoltant en cadascun dels temes i aplaudint solos i finalització d'estàndards amb crits d'admiració, i així ho podeu veure en el bis del primer set:


Tan ens va agradar, al Joan i a mi, que ens vam quedar en el segon passe, per així continuar gaudint d'un repertori de luxe interpretat per igual luxe de músics. Una altra mostra és el vídeo enregistrat del preciós tema "You and the night and the music"..


La compenetració entre els tres músics va ser total, i més encara les interpretacions individuals. Horacio és un mestre en tots els àmbits musicals i així és que acompanyant te un "toc" personal ple de swing que el caracteritza, però és que en les improvisacions està sempre superb, i si li afegeixes l'encant personal, la seva empatia a l'escenari, doncs la visió de tot plegat és quelcom que no es pot valorar de manera suficient. Igualment, David, considerat com el baterista hereu de Aldo Caviglia, i alhora mestre de molts dels actuals joves i no tant, bateristes actuals, va estar igualment genial. Tots ja coneixem la seva versatilitat la qual el permet estar podríem dir, "a tot arreu", amb una diversitat de projectes que inclouen els duets, amb Gorka Benítez; el trio súper potent i personal de Giulia Valle;  participar també en el quintet d'aquesta magnífica contrabaixista i un llarg etcètera de col·laboracions amb quasi "tohtom" d'aquest, el nostre món del Jazz. La seva participació en la formació de Sirvent va ser excelsa per la seva personal manera d'acompanyar, sempre crean nous motius i no quedant-se en el pur acompanyament. Alhora, la seva mestria creativa en els solos també va ser descomunal. 

Alguns dels temes que van sonar són aquests: "Who Knows", de Duke Ellington i que van repetir en els dos passes, perquè segons Sergi, els hi agradava molt. "You and the night and the music", "Where or when", etc...temes alguns súper coneguts pel gran públic i d'altres potser no tant. Tots ells, interpretats reten l'homenatge als clàssics, a la tradició, però ai las, que en les improvisacions és on ens trobem amb la més pura contemporaneïtat, perquè això és el Jazz, evidentment. Algun tema de Monk també va sonar, "Work", i també d'Ornette Coleman, "Latin Genetics", amb e qual van acabar el segon passe. Que sonés un tema de Monk hauria de passar en cadascun dels concerts que hom fes. Allò de, "no hauria de faltar mai un tema de Monk en un concert de Jazz"....és clar que també podríem dir això mateix de Miles Davis, Ellington-Strayhorn, Cole Porter, i un llarg etcètera. L'assumpte és que en el món del Jazz podríem dir que hi ha bàsicament dues fonts (n'hi ha més) d'on provenen els temes: la primera i més antiga, la dels compositors de musicals, temes aquests reconvertits en estàndards de Jazz pels mateixos músics. La segona, la des mateixos músics de jazz i les seves pròpies composicions. Una altra seria l'adaptació de temes fora del món del jazz i encabits per dret propi en el món dels estàndards. Tot i això, aquests són minoria front les dues principals fonts.

Recordar-vos que aquest trio ha passat ja unes quantes vegades pel Jamboree i ens podríem remuntar al 2011, i en d'altres ocasions com ara mateix llegireu.

Per aquest concert, Pere Pons havia deixat escrit això a la web de Mas i Mas:

"Aquest prolífic pianista i compositor català, que es mou en els més diversos i heterogenis projectes, ens presenta la seva versió més jazzística acompanyat de dos mestres que són referents de l’escena musical del país. Arran d’un concert al Jamboree el 2005, en què Sirvent va actuar amb el conegut saxofonista Charles Davis, amb el contrabaixista Horacio Fumero i amb el baterista Peer Wyboris, va sorgir la idea de formar aquest trio, que va néixer el 2007. Però Peer Wyboris, poc després va morir, i la gran comunicació que Sirvent tenia amb el baterista David Xirgu, havent coincidit en el quintet de Giulia Valle, va fer que Xirgu entrés a formar part d’aquest projecte. Després d’enregistrar un disc en directe al Jamboree el 2012 (Live at Jamboree), van gravar un segon disc als estudis Auditorium de Jafre, editat pel segell Fresh Sound New Talent amb un nou farciment de deliciosos estàndards del jazz com ara “You and the Night and the Music”, “You’ve Changed” o “Secret Love”. Comunicació, interplay i molta, molta música"

Doncs això, que una altra vegada no hi falteu. 
Miquel Tuset i Mallol.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada