Josep Tutusaus Quartet plus One al Jamboree, dimecres 16 de setembre de 2015.

El dimecres 16 de setembre havíem d'anar al Jamboree per escoltar de primera mà el nou projecte del gran trombonista Josep Tutusaus, anomenat "Missing Links". Un CD amb temes propis i estàndards de mestres com Mc Coy Tiner, Sonny Rollins, Jerome Kern, Jobim, etc...Una formació presentada a quartet pel Pere Pons, on certament és així, fins i tot el disc es presenta com a quartet amb el "guest" de Santi de la Rubia

Un quartet amb amics i grans músics com ell mateix, Pep Tutusaus, trombó; Roger Mas, piano; Dee Jay Foster, contrabaix i Ramon Prats, bateria. Una formació de grans mestres on l'amistat a més a més enforteix els vincles musicals i vitals. Ja ens explicava el líder que en Santi va participar també en el primer treball en septet enregistrat el 2007. 

Un Jamboree amb un bon aspecte, amb músics alumnes del Conservatori del Liceu i aficionats diversos com en Joan, (Jam Session, Sabadell), Carlos Sampietro i demés, vam gaudir amb la proposta del trombonista i compositor. Tot i ser temes totalment desconeguts per a nosaltres, a la primera impressió i primer tema, jo particularment m'hi vaig trobar francament imbuït. El segon va ser una mica més "durillo" d'assimilar, però tot i així, a mida que passava el temps ja t'identificaves més amb la novetat musical. És cert que en les improvisacions de temes amb harmonies complexes i noves, un te la sensació de perdre's momentàniament en alguns passatges, la qual cosa ens passa a tots i en tots els temes de característiques similars. Us haig de dir que després del segon tema, un pèl difícil, ja m'hi vaig trobar com a peix en l'aigua. El swing dels temes propis i estàndards es va barrejar amb una balada a duo de piano i trombó, on tots dos van "brillar" en les seves improvisacions. 

Josep  presenta un magnífic projecte recolzat per uns grans músics i amics i la prova de foc la va passar en el primer passe de manera evident. Els aplaudiments ho van confirmar i al final vaig optar per acceptar la seva proposta d'emportar-me aquest nou treball i el primer per només 10€. Considerant que el posaré al Jazz Club de Nit en aquesta ocasió vaig fer una excepció motivada pel fet d'emportar-me dos CDs. 

En aquest CD, que ara mateix estic escoltant i que aviat sonarà al programa de ràdio, hi ha temes d'en Josep Tutusaus com "Missing Link", "Song for Anna" i "A way to say goodbye". Temes que van sonar per primera vegada al Jamboree. D'altres temes com "L'Airegin" de Rollins, la magnífica balada de Heusen & Burke "Polka dots and moondreams", van també sonar (si la memòria no em falla), acabant amb el magnífic blues de Mc Tyner anomenat "Blues on the corner". Entremig, un preciós tema íntim i a duo amb només piano i trombó. I un dels que no va sonar, el primer passe, va ser el preciós "Chega de Saudade" del gran A.C. Jobim, i potser algun més.

Una menció especial als més solistes de tots, en Roger Mas, el qual va estar sublim en totes les seves intervencions. De la mateixa manera que el "Guest", Santi de la Rubia que va ser el perfecte "partenaire" del líder, al capdavant de l'escenari. Ambdós vents van donar un color barreja de brillantor i calidesa, la del metall i la canya, i sovint fent dues veus a la melodia. La secció rítmica restant va brillar de manera permanent, i si hem de recordar un solo, el del contrabaixista Dee Jay Foster, que es va quedar sol i al qual vam poder escoltar a la perfecció i amb una afinació perfecte a la vegada que gran imaginació. Josep va desenvolupar-ne una bona colla d'un nivell memorable, no endebades és un dels trombonistes solistes amb més bona forma de casa nostra. Un CD que ara mateix estic gaudint i que us recomano de totes, totes. 
Miquel Tuset i Mallol.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada