Vam veure dos mestres del saxo tenor al Jamboree

S'ha de dir que la programació que ha presentat el Club Jamboree aquest mes de juliol es excel·lent, com és habitual. Cada dia hi ha músics d'altíssim nivell, girant sempre al voltant del Jazz però cadascú amb el seu diferent estil i manera d'entendre'l. El text que ara us posem l'hem extret del follet informatiu que els mateixos responsables han escrit, i que descriu el que vam veure ahir nit. Diu així:
"A Toni solà li interessa el jazz en el sentit ple de la paraula, és a dir, ha begut amb igual fal·lera de clàssics com Illinois Jacquet i Gene Ammons fins de boppers com Sonny Rollins, Dexter Gordon i Stan Getz, passant per texans com Arnett Cob i Budy Tate. Així, en les aparicions públiques al capdavant del seu quartet, ha intentat reinventar peces dels seus ídols més admirats. Aquesta nit, l'acompanya Scott Hamilton, un dels pesos pesats del jazz contemporani, que va crear una inusitada expectació amb el seu to exuberant, vigorós i exquisit. Així, movent-se pels paràmetres del mainstream i el hard bop, els cinc protagonistes de la nit llançaran un directe impressionant sobre tots els que s'apropin al Jamboree. Un luxe."
Dons sí, això és el que va ser. Un luxe a l'abast de tots els qui vam ser al Jamboree. Entre nosaltres hi havia, podríem dir ja, un vell conegut, el vicepresident del Club de Jazz de Sant Cugat, en Carles Sampietro. Els aficionats ens trobem a tot arreu on hi ha bon Jazz. Vam gaudir plegats de la vetllada i vam comentar els molts solos que van anar desgranant cadascun dels músics.
Ens van presentar una sèrie de temes, alguns amb molta trempera, d'altres més suaus. L'ordre que ara us posem pot ser que no sigui el que va ser realment, però és el que creiem que va ser. L'Ignasi ens va facilitar el nom de la majoria de temes que van tocar. Crec que van començar amb Broadway, un tema amb molt de swing i en el qual ambdós saxos van escalfar la nit. El tema Did you call her today, també dintre del mon del swing ens va captivar. Tots dos tenors ho van fer amb el so, suau el de l'Scott i més agresiu el del Toni. Amb Our Delight, un tema del Tadd Dameron, van entrar dintre del Hard Bop. Aquest tema el podeu sentir amb l'spotify del mateix Scott Hamilton en el seu disc Tenorshoes. En Toni i l'Scott es van anar alternant amb els seus solos en aquest tema i en tots els altres que van compartir escenari. Van tocar dues balades cadascun d'ells per separat. Primer va començar l'Scott amb This is all I ask. Una peça d'una tendresa extrema i que et fa posar la pell de gallina. En aquests temes és on el so del saxo tenor viu amb excel·lència. El Toni ens va interpretar un Lush Life també increïble. Només va tocar el tema, sense improvisar, però és que el mateix tema tocat per ell ja és quasi una improvisació. Per finalitzar van tocar un tema dels més vius i ràpids que es poden sentir, i que és tot un exercici de tècnica i sonoritat. Aquest és un tema Be Bop dels forts. El tema es diu The Claw i el podeu escoltar també en l'spotify. Els Soulmates en fan una versió súper ràpida, tal i com la van fer el Toni i l'Scott. Si parlem de la secció rítmica hem de dir que van estar totalment a l'alçada dels dos mestres que acompanyaven. Quan cap saxo tocava, els tres eren una entitat pròpia, autònoma. El Gerard va fer uns solos al piano amb molta trempera, així com l'Ignasi va treballar de valent al contrabaix, mantenint un ritme i so nítid també en els seus solos. Ja per acabar, l'Esteve va mantenir en tot moment la tensió del ritme, marcant-se també uns solos fins i tot aplaudits per l'Scott. Potser ens deixem algun tema, però això és el que vam sentir més o menys. Va ser una nit de luxe. No deixeu d'anar aquest juliol i el proper agost al Jamboree, ja que començarà el Mas i Mas Festival. Tenim Jazz per tot l'estiu. Fantàstic. Nosaltres prepararem la temporada cara el setembre. Miquel Tuset.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada